(+359) 888 44 66 21
(+359) 878 60 60 27
(+359) 02 444 6601
info@trips2go.bg
office@trips2go.bg

За Нас | Контакти | Правила за поверителност | Общи условия | Блог

Езерото Байкал – мистика и реалност-ПОСЛЕДНИ 2 МЕСТА

0
Цена
От4,000 лв.3,790 лв.
Цена
От4,000 лв.3,790 лв.
Цялото име*
Имейл адрес*
Вашето запитване*
Запазете в любими

Adding item to wishlist requires an account

680
8 дни/7 нощувки
Дати : 02.08.2019-09.08.2019
София
Москва-Иркутск

Eзерото Байкал – мистика и реалност
Иркутск – Листвянка – Улан-Уде – пътешествие с транссибирската железница и КБЖД

 

ПОСЛЕДНИ 2 МЕСТА  за  2.08.2019-9.08.2019
Снимки
Програма

1-ви ден

Отпътуване за Москва от летище София – терминал 2 с полет на “България Ер” в 15.10 ч. Кацане на летище “Шереметиево” в 19.05 ч. Прекачване от същото летище: полет Москва – Иркутск в 21:45 ч. Полетът трае около 5:40 часа.

2-ри ден

Кацане на летището в Иркутск в 08:05 ч. местно време. Трансфер до хотела. Настаняване в хотела. Кратък отдих. Късна закуска.

Град Иркутск е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 km от езерото Байкал. Населението му към 2016 г. е около 623 000 души.

Около 11:00 ч. начало на панорамна автобусна обиколка на Иркутск с местен екскурзовод: от най-старата част на града – първата крепост от 1661 г., най-старото каменно здание в Източен Сибир – Спаската църква, образец на руското каменоделство и иконопис. През 1686 г. крепостта получава статут на град. Още по това време Иркутск се явява голям търговски център, като оттук са минавали повечето кервани от Китай към Сибир и обратно. До 1700 г. в града живеят около 1000 души. Екскурзията продължава с разглеждане на Богоявленския събор и Римокатолическата църква. Разходка по моста към крайбрежната улица на река Ангара, територията на Знаменския манастир и единствения в Русия паметник на адмирал Александър Колчак, главнокомандващ антиболшевишките сили по време на Гражданската война, екзекутиран тук през 1920 г. След това по красивите булеварди „Карл Маркс“ и „Юрий Гагарин“ до паметника на Александър III, по заповед на когото започва изграждането на Транссибирската магистрала. Продължаваме из старинните райони с жилищни сгради от 18.век. От 2010 г. тук започва възстановяване на всички сгради, издържали катаклизмите на времето и достигнали до наши дни – старинни къщи и имения, на повече от едно столетие. В началото на 19.век в Иркутск биват изпратени в изгнание много интелектуални дейци, участници във Въстанието на декабристите /1825 г./. Голяма част от културното наследство на Иркутск идва именно от тях. През 1879 г. в Иркутск избухва голям пожар, който изпепелява историческия център на града и разрушава около ¾ от сградите му. Въпреки това Иркутск се възстановява бързо в началото на 1880-те, когато е разцветът на златодобива в района. През 1896 г. е прокарано електричество, а през 1898 г. е построена жп гара в града, част от Транссибирската магистрала. Железопътната линия въздейства изключително благоприятно на икономиката на града. През 1930-те години са положени основите на самолетостроенето и металургията в града. В Иркутск са родени известните авиоконструктори Николай Камов, създател на вертолетите „Ка“ и Михаил Мил, създател на вертолетите „Ми“. Заводът е известен и с производството си на изтребителите СУ-30.

Екскурзията продължава около 5 часа и включва и пазаруване в известните бижутерийни магазини, славещи се с богато разнообразие от ценни камъни, минерали и изключително фина обработка на редките метали в региона. Възможност и за самостоятелно пазаруване. Връщане в хотела вечерта, около 19.00 ч. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден

Закуска. Разходка из Иркутск – възможност за разглеждане и пазаруване. Около 11.00 ч. отпътуване с автобус за езерото Байкал. Попътно посещение на селището Талци – музей на открито; уникален комплекс на дърворезбарското изкуство и архитектура. Разглеждане на дървена кула, църква, имения на селяни, юрта на шаман, училище. Запознаване с историята и бита на живеещото в Източен Сибир местно население и дошлите казаци. Обяд в Талци. Продължаваме за Листвянка.

Следобед около 15.00 ч. пристигане в Листвянка – селище на брега на езерото Байкал. Посещение на Музея на Байкал — растителен и животински свят, корабоплаване, минерали, експонати, намерени около и в езерото по време на експедиции. Запознаване с истинския живот на характерните езерни обитатели нерпи, живеещи в специален нерпинариум. Демонстрация на обучение на нерпи. Изкачване с лифт до най-високата точка в региона — Камъка на Черски, с площадка за наблюдение, от която се разкрива прекрасна гледка към цялото езеро. Кратка спирка за снимки при Шаман-камък и възможност за посещение на пазара за сувенири и рибния пазар. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден

Закуска. Целодневна екскурзия по КБЖД — Кръгобайкалската железопътна магистрала (260 км). Трансфер до ферибота и след това до порт Байкал. Оттук предстои уникално пътуване с влак по старата ж.п.линия, прокарана през самите скали до езерото: тунели, мостове, арки. Тук минава само «екскурзионен влак» – разказ за историята на строежа. По време на обиколката са предвидени обяд и вечеря. Прибиране в хотела от ж.п. гарата в Иркутск до хотела в Листвянка вечерта. Нощувка.

През 1900 г. е открит 73-километровият фериботен път, а ледоразбивачите “Байкал” и “Ангара”, произведени във Великобритания, в продължение на пет години проправяли пътя на железницата през езерото. През зимата на 1903-1904 г. направо на леда бил положен релсов път с дължина 45 км, по който конни тяги “пренасяли” вагони и локомотиви. Неефективността на този подход се усетила особено силно по време на Руско-японската война. Брегът на езерото между станциите порт Байкал и Култук представлявал скалист хребет с дължина 81 км и височина 400 м над нивото на езерото. На трасето били построени 14 км подпорни стени, 445 м метални мостове, 6 каменни виадукта, 47 предохранителни галерии и 39 тунела с обща дължина 7,3 км. Себестойността на работата и нейния обем и трудност няма аналог по света. Още повече, че всичко това било построено само за 2 години и било предадено за експлоатация година по-рано от крайния срок.

5--ти ден

Закуска. Целодневна разходка с кораб в езерото до залива Песчаная. Заливът е известен с прекрасните си плажове и гледки към езерото. Обявен е за памятник на природата, наречен Байкалската Ривиера. Предвиден е обяд по време на екскурзията.
Връщане в хотела в Листвянка. Вечеря. Нощувка

6-ти ден

Закуска. Трансфер до ж.п. гарата. Отпътуване с влак по маршрут: Иркутск – Улан Уде /част от Транссибирската магистрала/. Пътуването трае 8 часа. Пристигане в Улан-Уде вечерта. Трансфер до хотела. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

7-ми ден

Закуска. Целодневна екскурзия из региона.
Началото е от Иволгинския дацан – официален център на будизма в Русия. Изграждането му започва веднага след Втората световна война по време на Сталин, когато властите предлагат малък парцел в района на село Верхнаяя Иволга и заможно бурятско семейство дава собствената си къща, за да бъде построен храм. В днешно време това е най-почитаният паметник на архитектурата и културата в Бурятия, състояща се от 10 храма: университетска сграда, музей, къща за гости, открита клетка със сръндаци и Бодхи дърво, което е свещено за будистите. В Иволгинския дацан се намират едни от най-важните свети мощи не само на Сибир, но и на цяла Русия: вечното тяло на лама Даши-Доржо Итигелов, който е лидер на сибирските будисти в началото на XX век.

Според легендата на 15 юни 1927 година Даши-Доржо Итигелов седнал в поза лотос и събрал учениците си. Той ги помолил да прочетат специална молитва-благопожелание за починали. Така, намирайки се в състояние на медитация, Даши-Доржо Итигелов преминал в нирвана. Бил погребан в местността Хухе-Зурхен в кедров сандък в същото положение (в поза лотос). На 10 септември 2002 година XXIV Пандито Хамбо-лама Дамба Аюшеев с група лами и светски лица извадили саркофага с Хамбо лама Итигелов и пренесли тялото му в Иволгинския дацан. Оттогава то се намира в Двореца на втория етаж в специално помещение с климатик. Итигелов седи на специален трон в поза лотос, а очите му са покрити.

Важно! Дацанът се посещава в 09.00 ч. сутринта. Може да се посети определен лама – всеки от тях има своя специалност /лама-астролог; лама-лечител и пр./. Можете просто да поговорите с него за проблемите си, да получите мъдър съвет. Вход до нетленното тяло на Хамбо Лама се допуска само за поклонници. Билети се купуват на място отделно от обиколката.

Екскурзията продължава с друго уникално явление – сред семейните общности на т.нар. „староверци“ или сред „старообрядчеството“. Това са общини, създадени след разкола на Руската Православна църква през 17.век. Тяхната история е свързана с репресии и изгнание. По времето на Екатерина Велика вярващите в „старата система“ били изселени в Задбайкалската област в Сибир, където все още живеят техни наследници. Около 200 000 жители са съхранили елементи от своята култура. Те практикуват древните православни ритуали, базирани на култа към семейството. Запазват моралните принципи, традиционното облекло и храна, занаяти, жилища, картини, украшения. Получават признаване от ЮНЕСКО като категория от „Устното и нематериално наследство на човечеството“.

Посещава се Музей на културата и бита, Староруска православна църква, дом-имение. Ще се запознаем с обичаите, игрите, песните и танците, поднесени от народна група, а също така ще обядваме в руска кухня.

Връщане в хотела в Улан-Уде. Вземане на багажа и отпътуване до ж.п. гарата. Настаняване във влак. В 23.00 ч. отпътуване за Иркутск. Нощно пътуване в спален вагон.

8-ми ден

Пристигане на ж.п. гарата в Иркутск сутринта. Багажът се натоварва в автобуса, който чака групата. Кратка разходка в града и време за обяд. Трансфер до летището в Иркутск. Полет до Москва в 13.00 ч. до летище Шереметиево. Кацане в Москва около 14.00 ч. местно време. Полетът трае около 5 часа. Кратък престой в Москва на летището. Полет на България Ер до София в 19.10 ч. Пристигане на летище София, терминал 2, около 22.30 ч. местно време.

Детайли

Цена: 3790 лв. на човек в двойна стая – група мин.16 туристи
Доплащане за единична стая 320 лв.; За деца до 12 г. – 3490 лв.

Цената включва:

 двупосочни самолетни билети София – Москва – София и Москва – Иркутск – Москва с включени летищни такси
5 нощувки в хотели 3 звезди в Иркутск и Листвянка
1 нощувка в спален вагон

6 закуски,5 вечери,4 обяда
трансфери от/до летището

панорамна автобусна обиколка на Иркутск с местен екскурзовод
билети за влак Иркутск – Улан-Уде и обратно

трансфери от/до ж.п. гарите
еднодневна екскурзия в района на Улан-Уде
еднодневна екскурзия Иркутск – Листвянка през Талци
еднодневна екскурзия по КБЖД
еднодневна екскурзия с кораб из езерото Байкал
входни такси по програмата
всички трансфери от/до хотелите по време на екскурзиите
обслужване от местни екскурзоводи по програмата
изкачване с лифт до площадката над езерото Байкал
туристическа медицинска застраховка за 30 000 евро
водач-екскурзовод по време на цялото пътуване при мин. 16 туристи, представител на туристическата агенция

Цената не включва:

цената на руска виза (120 лв.)
застраховка “Отмяна на пътуване” към застрахователна компания “Алианц България”
лични разходи.

 

Допълнителна информация:

Пълно плащане до 30.05.2019 г.

Условия за анулации:

1. При отказ до 60 дни преди датата на пътуването се удържа 50 % от цената на самолетния билет.
2. При отказ до 30 дни преди датата на пътуването се удържа депозита.
3. При отказ до 20 дни преди датата на пътуването се удържа 50 % от общата цена.
4. При отказ до 10 дни преди датата на пътуването се удържа пълната сума – 100%.

Необходими документи:

За пътуването до Русия е необходима виза и задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане. 
Документи за виза: 2 снимки, формуляр от посолството на Русия (дава се в офиса на фирмата), международен паспорт. За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Карта

Scroll Up
10 дни в Занзибар чартър - 1350 евро, За 8 ми март на Малдиви - 2690 лв, 770 евро - 9 дни в Доминикана през ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ 2021, СПА Уикенд в Спа хотел Орфей 4*Пампорово - 228 лв, За ТРИФОН ЗАРЕЗАН в Лясковец - 110 лв ПОТВЪРДЕНА, 8-ми март в Поморие - 219 лв ПОТВЪРДЕНА, ПОЧИВКА на остров САРДИНИЯ - цени от 1453 лв, 5 дни на Острова на Мамма Мия с включен PCR - 349 лв